Motocross, som ofta förkortas MX, är förmodligen en av de mest kända grenarna inom motorsporten. MX körs på en ofta kuperad grus- eller jordbana alternativt på en stadion inför publik och ibland TV-kameror. Stadioncross, även kallad supercross, körs för det mesta inomhus.
En crossbana är en inhägnad bana preppad med sand, grus eller jord och ett antal hopp och mer eller mindre svåra kurvor. Elitens heat varar i 2 x 35 minuter och ungdomselitens heat varar i 2 x 20 minuter. Ett varv tar i genomsnitt 2 minuter att köra.
Tävlingsvillkor
För att få lov tävla i motocross måste föraren ha licens, vilket betyder att hen ska ha fyllt 12 år. Innan dess tävlar man med en så kallad Guldhjälmlicens – en form av licens som infördes 1 januari 2004 och som har blivit mycket omdiskuterad.
Olika klasser
MX körs i olika klasser som bestäms av cykelns cylindervolym och motorkonstruktion (tvåtakt alt. fyrtakt). I klassen MX1 kör man med 250cc tvåtakt, 450cc fyrtakt eller 350cc 4-takt medan man i klassen MX2 kör med 250cc 4takt och i MX3 används 450cc.
MX-Girls
MX-Girls är en motocrossklass enbart för kvinnor och körs med MX2-cyklar. Sveriges mest framgångsrika förare på damsidan heter Elin Mann och hon har vunnit inte mindre än 6 SM-guld (mellan 2004-2010).
U-17
125cc körs sedan 2012 som en egen klass av ungdomar mellan 10–17 år.
Övriga ungdomsklasser
- 50 cc, Guldhjälm
- 65 cc, Guldhjälm
- 85 cc, Guldhjälm (för ungdom upp till 12 år),
- 85 cc (för ungdom 10–16 år, ej Guldhjälm)
- MX2
Det går naturligtvis att tävla i olika serier i Motorcross, vilket är vanligast bland MX-förare som är medlemmar i en motorklubb, i Sverige eller i utlandet.
Svenska serier
- Arena Cup
- KattCupen
- NordCupen
- StockholmsCrossen
- SM Motocross, Girl
- SM Motocross, Solo
- SM Motocross, Ungdom
- SM Supermoto, Solo
- Svenskt Riksmästerskap, Veteran
- 24MX Cup, Youth
- Svenskt Mästerskap, Junior
- MX Sverige Cup
- VästgötaCrossen
- Mälarfräsen
- Östra MX Open
Observera att serienamnen är något modifierade.