Off road, oavsett om du är ute i terrängen i skog eller i berg, vid vatten eller vid öken, ja, du känner dig fri. Intresset för Off Road biking ökar kraftigt. Cyklarna blir bättre, håller högre kvalitet och är mer anpassade till terrängen. Antalet tävlingar och antalet deltagare ökar ständigt. Intresset ökar också hos dem som bara vill ge sig ut och köra off road istället för att vandra. Gemenskap, naturupplevelser, aktivitet och frihetskänsla, det är framför allt det som är tilltalande med off road.

Den som kör off road måste vara van vid att kunna ta hand om sig själv, klara av att laga sin cykel och laga däck, planera sin färdrutt och ha goda kunskaper i att orientera sig med karta och kompass eller GPS i okänd terräng, Om du ska vara ute under längre tid är det alltid en fördel ur säkerhetssynpunkt om ni är flera som kör tillsammans. Förutom att ha med sig vatten, mat, triangakök, klädombyten, hygienartiklar, sovsäck, liggunderlag och tändstickor/tändare, mobiltelefon, är det alltid klokt att ha med sig ett första-hjälpen-kit om olyckan skulle vara framme. Rätt kläder för rätt väder är en självklarhet.

Några tips som är bra att tänka på är följande:

  • sänk däcktrycket om du Inte kör i väldigt bergig terräng (du ska kunna trycka in däcket med din tumme), det ger ökad stötdämpning
  • ha en låg sadel så att du får bättre tryck i trampet när du kör uppför
  • cykelns framställ ska vara lite högre än bak, det ger cykeln högre stabilitet
  • anpassa farten till terrängen och din förmåga
  • om du är ute själv, informera en kompis om vart du ska köra och hur länge du är ute
  • ha alltid hjälm, handskar och glasögon på dig, gärna även knä- och armbågsskydd

Det finns en uppsjö med trails som du kan följa. De har olika förutsättningar, längd och terräng. Ledernas svårighetsgrad är uppmärkta, grön är lättast, därefter följer blå, röd och slutligen svart (svårast), precis samma färgmarkeringar som i slalombacken. Ofta kan du ladda ner rutten på din GPS. Om du inte har egen cykel och utrustning finns det utrustningspaket att hyra. Ofta erbjuds även guidade gruppturer, en bra start för nybörjaren eller för den som vill ha sällskap.

Vill du tävla, ja, då måste du ta ställning till i vilken eller vilka grenar. Det finns tävlingar i trial, downhill, enduro, cross country m.fl. Sedan 1996 finns flera av mountain-bike-disciplinerna med på det olympiska tävlingsprogrammet.